Ny undersökning: Auktoriserade Lönekonsulter kan mer, känner mindre stress

Vismas stora undersökning av lönebranschen visar att Auktoriserade Lönekonsulter, auktoriserade via Srf konsulterna, har större kunskap än andra vad gäller exempelvis GDPR, nya betalningsinfrastrukturen P27 och lönesystemet de jobbar i. – Det är väldigt glädjande och ett kvitto på att vi gör det medlemmarna vill att vi ska göra. Att de även är mer nöjda med sitt yrkesval än andra vittnar om att de också bygger sin karriär inom lön på ett hållbart sätt, säger Zennie Sjölund, branschansvarig lön vid Srf konsulterna.

Enligt rapporten ”Koll på lön 2022” är 96 procent av de tillfrågade nöjda med sitt yrkesval. Men 30 procent uppger att de ofta känner stress på grund av sitt arbete. Bland de tillfrågade som är Auktoriserade Lönekonsulter är det 13,3 procent som ofta känner stress på jobbet.

Undersökningen visar att inte bara stressnivåerna påverkas positivt av utbildning och certifiering; även kunskaperna, den personliga nöjdheten och ställningen på arbetsmarknaden förbättras.

Sofia Gerstenfeld, vd på Visma Enterprise, konstaterar:

­­– Vinsterna med kompetenshöjande utbildning är många, både utifrån ett employer branding-perspektiv och ett arbetsgivarperspektiv. Duktiga lönekonsulter är hårdvaluta och det är svårt att hitta lönekompetens idag, säger Sofia Gerstenfeld, vd på Visma Enterprise.

Hållbart yrkesliv

För ett långsiktigt hållbart yrkesliv är det centralt att arbetsbelastningen är rimlig, samtidigt som den Auktoriserade Lönekonsulten regelbundet stärker och förnyar sin kompetens. Att lönekonsulterna vänder förändring till fördel har Srf konsulterna länge verkat för. Det finns ett flertal utbildningar på det temat.

– Jag skulle vilja säga att våra medlemmar, och olika branschaktörer, inser att det inom lön finns fler och fler möjligheter till en riktigt attraktiv karriär. Lönekompetensen och rådgivningen kring lönefrågor blir allt viktigare. Det visar också undersökningen från Visma som dessutom bekräftar att våra auktoriserade konsulter har störst kompetens inom viktiga och aktuella sakfrågor, säger Zennie Sjölund och fortsätter:

– Börjar vi prata hållbarhetsredovisning finns många siffor som behövs för de underlagen hos lönekonsulterna och i löneprogrammen. Ur det miljömässiga perspektivet har vi till exempel resepolicyer, personalförmåner och tjänsteresor. Ur ett socialt perspektiv har vi bland annat sjukskrivningar, jämställdhet och lönekartläggning. Och har ett företag inte kontroll på sina lönekostnader, exempelvis semesterlöneskulden, kan de inte uppnå hållbara ekonomiska resultat.

Kvalitetsstämpel

I dag finns 701 Auktoriserade Lönekonsulter, för ett år sedan var de 542. Samtidigt finns 1 084 studerande medlemmar inom lön.

I Vismas rapport konstateras bland annat följande, angående Srf konsulternas arbete:

” Auktorisering innebär att man fortbildar sig och utvecklar sin kunskap, även i systemet man jobbar i. Som auktoriserad lönekonsult krävs regelbunden, årlig utbildning för att upprätthålla auktorisationen. Det är också en kvalitetsstämpel som stärker yrkesrollen och branschen i stort. ”

– Den regelbundna kompetensutveckling som krävs för att få behålla sin auktorisation verkar bidra till att det är lättare att hålla sig uppdaterad kring förändringar inom yrket, säger Sofia Gerstenfeld.



Så skyddar du BRF:en mot ekonomisk brottslighet

Den ekonomiska brottsligheten mot bostadsrättsföreningar ökar. Den senaste tiden har det uppmärksammats hur ekonomiska brottslingar plundrar föreningarna. Här berättar vi hur du skyddar …

Anlitar du sommarvikarier? Tänk på detta!

Ungdomar har svårare att bedöma risker och konsekvenser av olika handlingar, till skillnad mot de flesta vuxna. Därför är det extra viktigt ta sitt ansvar som arbetsgivare om du anlitar …

Nu kompenseras personer födda 1957

Riksdagen har beslutat om att personer som är födda 1957 ska kompenseras för den uteblivna skattesänkningen för beskattningsåret 2023. Kompensationen, som motsvarar den skattelättnad det …

Lina Andersson: Allt fler kunder ställer krav på att vi ska arbeta hållbart

Home of Textile säljer dekor, möbler och textil till projektkunder, butiker, E-handlare och direkt till konsument. De senaste åren har de tagit stora steg mot hållbarhet, trots att de är ett …

En guide: E-faktura eller PDF-faktura – vad ska du välja och hur kommer du igång

I takt med att allt fler affärsprocesser digitaliseras, blir frågan om hur fakturering ska ske allt mer aktuell. För många innebär detta ett vägval mellan PDF-faktura och e-faktura. Vad är …

Vem gör du affärer med?

Vissa saker bör företagare kontrollera eller se över regelbundet. Det kan vara att lägga om lånen eller att hitta en billigare försäkring. En åtgärd du som företagare bör se över en …

Muntliga avtal gäller i de flesta fall men bör undvikas

För att undvika ord-mot-ord-situationer är skriftliga avtal mellan arbetsgivare och anställda att rekommendera. Det är viktigt särskilt ur arbetsgivarsynpunkt eftersom den anställde vid en …

Konkurserna ökar – vad tänka på?

Antalet konkurser var 2023 det hösta sedan finanskrisen på 90-talet och trots att våren nu är här syns ingen ljusning. Det ligger många riskfaktorer bakom den ökade konkursvågen enligt …

Så kan företagaren motverka penningtvätt

Penningtvätt är ett globalt problem som bland annat innebär att företag används för att tvätta illegalt intjänade pengar. Victoria Müller, kvalitetsrådgivare på branschorganisationen …

Omfördela skattereduktioner i inkomstdeklarationen

En skattereduktion minskar den skatt som en fysisk person ska betala. Det innebär att man behöver betala tillräckligt med skatt för att kunna tillgodoräkna sig en skattereduktion. Vissa …

Senaste nytt